Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Suomella ei ole varaa tai syytä kieltäytyä ydinvoimasta

  • Kukaan heistä ei kuollut ydinvoiman takia. Suomalaiset populistit tanssivat japanilaisten kuolleiden haudoilla. Lähde: BBC
    Kukaan heistä ei kuollut ydinvoiman takia. Suomalaiset populistit tanssivat japanilaisten kuolleiden haudoilla. Lähde: BBC

Timo Kaunisto kirjoittaa ydinvoimasta eilen julkaisemassaan blogauksessa. Kirjoituksessa käsitellään "ydinvoimalupauksia", joilla ydinvoiman lisärakentamislupia jouduttiin säteily- ja ydinfobiseksi pelotellulle Suomen kansalle myymään.

Kauniston mukaan ”Ensimmäisenä paukkui turvallisuus. Fukushima jäi tsunamin alle kes'llä 2010 ja ydinkatastrofia on jo verrattu Tsernobylin onnettomuuteen”.

Fukushiman 1970-luvulla rakennettua voimalaitosta järisytti ensin tallennetun seismologisen historian viidenneksi kovin, ja Japanin historian kovin, maanjäristys 9,0 magnitudin asteikolla. Seuraavaksi voimalaitokseen iskeytyi monikymmenmetrinen hyökyaalto. Noiden luonnonvoimien armoilla kuoli lähes 16 000 ihmistä, joista yksikään ei suoraan tai välillisesti Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden takia.

Suomi sijaitsee jotakuinkin planeettamme vakaimman laatan stabiileimmalla kohdalla, jota ei häiritse magnitudiltaan edes tuhannesosan järistykset verrattuna Tōhokun järistykseen. Geologinen sijaintimme tekee tsunamit käytännössä erittäin epätodennäköisiksi maaperällämme, vaikka ydinvoimaloissa veden pinnan muutoksiin varaudutaankin.

Ydinvoiman vastustajien ei enää kannattaisi jankata Tshernobylistä. Se reaktori ajettiin tahallaan sulamispisteeseen, eikä kyseistä reaktorityyppiä ole esimerkiksi Suomessa käytössä.

Mikä näistä faktoista antaa suomalaisille syyn pelätä ydinvoimaa tai epäillä suomalaista ydinturvallisuutta? 

Kauniston mielestä suomalaisia on vedätetty arvioitaessa suomalaisten energiantarvetta. Oli vedätetty tai ei, Suomeen tuodaan kirjoitushetkellä 1 800 MW:n tuotantotehon edestä energiaa, vaikka ulkolämpötilat ovat plussan puolella isossa osassa maata. Kysyisinkin Kaunistolta, että miten tämä realiteetti suhteutuu esimerkiksi paperiteollisuuden energiantarpeen pienenemiseen?

Kaunisto puhuu myös työllisyydestä voimalaprojektien perusteluna. Tosiasia kuitenkin on se, että rakennusajan työllistämisestä ei puhuta vaatimuksena minkään muun teollisuudenalan edellytyksenä. Paperitehtailta, terästeollisuudelta, tuulivoimalta, ruoantuotannolta, jne, ei vaadita minkään sortin kotimaisuusastetta rakennuslupien myöntämiseksi. Vain ydinvoimalta tällaista vaaditaan vaikka Suomessa ei edes ole ydinvoiman rakentamiseen vaadittavaa osaamista juurikin vuosikymmeniä jatkuneen sokean aatteellisen vastustamisen seurauksena. 

Voisiko joku kertoa, miksi yksityisen voimalaprojektin tarvitsisi taata rakennusprojektilleen jokin kotimaisuusaste, aivan niin kuin laskun maksava energiayhtiö olisi populisteille mitään velkaa? Onko suomalaisilla työntekijöillä tosiaankin asiat niin hyvin, että heillä on varaa pistää maahan tehtäville investoinneille ja tänne tulevalle teollisuudelle tuollaisia reunaehtoja?

Kilpailutus on olennainen osa kaikkea rakennusteollisuutta, mutta jostain syystä ydinvoimaa rakennettaessa pitäisi kirjoittaa avoimia shekkejä, miksi?

Kaunisto puuttuu tuontienergiariippuvuuteen, jota ydinvoiman kannattajat käyttävät tyypillisesti argumenttinaan. Kaunisto vain siirtää tolppia sen verran, että nyt hän puhuu pelkästä Venäjä-riippuvuudesta, vaikka isoin osa Suomen tuontienergiasta tulee Nordpoolista, ei Venäjältä. Toisaalta venäläinen tuontienergia tuotetaan venäläisillä ydinreaktoreilla ja se näyttää kelpaavan siinä, missä vuosi toisensa jälkeen maailman luotettavimpien ja turvallisimpien ydintuottajamaiden kärjessä komeileva suomalainen ydinvoima torpataan vaarallisena. 

Nyt suunnitelluilla ydinvoimaloilla emme tule tuottamaan energiaa yli oman tarpeemme kuin korkeintaan kesäaikaan. Silloinkin ostajia löytyy niin pohjoismaista kuin Keski-Euroopastakin Venäjän lisäksi. Mitä enemmän ostajia löytyy, sen parempi hinta ja sitä enemmän rahaa suomalaisille.

”Voimme olla varmoja, että imperiumi pitää kyllä eduistaan huolen ja valvoo suomalaisen sähkömarkkinapolitiikaan tulevaisuuden kuvioita”, tietää Kaunisto. Näkeeköhän hän samoja mörköjä kaikessa Venäjän kanssa käydyssä kaupassa? Ehkä olisi varmuuden vuoksi syytä lopettaa kaikki kaupankäynti ulkomaille, ettei kenellekään vahingossakaan herää mitään intressejä Suomen suhteen?

Vaan eipä hätää, Kauniston loppukaneetin kohdalla viimeistään joulumieli karkaa positiivisemmastakin kaverista. ”Entäs se kallis uusiutuva? Simon kunta hävisi ydinvoimalan sijoituskisan Pyhäjoelle mutta ei jäänyt suremaan. Nyt kuntaan nousee kymmeniä tuulivoimaloita. Niillä kunnan työllisyys- ja taloustilanne kohenee vääjäämättä.

Tätä ilakointia olisi helpompi seurata kokematta maailmantuskaa, jos Kaunisto kertoisi meille, että mikä se työllistämisvaikutus mahtaa olla? Missä Simon kuntaan tulevat tuulivoimalat suunnitellaan, kuka ne rakentaa, millä rahalla ne rakennetaan ja kuka tuotantokustannukset maksaa? Vai olisiko nyt kuitenkin niin, että kyse oli vain halpahintaisesta populismista?

Rakennuttaja haluaa voimalansa pystyyn mahdollisimman halvalla, joten suomalaiset tuskin tulevat kaikkea työtä tekemään. Tuulivoimalat voidaan tilata mistä tahansa päin maailmaa, joten suomalaisen tuulivoimateollisuuden työllistäminen ei ole automaatio. Niiden rakentamista todennäköisesti tuetaan muiden energiamuotojen tuottajien ja kuluttajien pussista. Samoin niiden toimintaedellytykset taataan tariffilla, johon tarvittavat rahat kerätään veronmaksajilta, ei suinkaan tuulivoiman tuottajilta, sen kuluttajilta tai Simon kunnalta.

Simon kuntaan nousevat tuulivoimapuisto ei ole itse kunnalle kallis, vaan nimenomaan rahasampo. Veronmaksajille kyse tosin on isosta menetyksestä. En voi ymmärtää miten kukaan voi olla näin moraalisesti kestämättömän toiminnan puolesta noin vilpittömän onnellinen.

PS. Kirjoitushetkellä Suomessa kulutetaan 9 824 MW:n tehontuotannon edestä energiaa. Tästä tarpeesta 4 MW tuotetaan tuulivoimalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Annetaan Timolle anteeksi:) Hän on hurahtanut Satu Hassin uuteen "taistolaiseen" ideologiaan jota voidaan kutsua vihreäksi uskonnoksi.
Uskossaan ihminen on aina oikeassa.
Hyvää Joulumieltä!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Nyt kuntaan nousee kymmeniä tuulivoimaloita. Niillä kunnan työllisyys- ja taloustilanne kohenee vääjäämättä.”"

Just ni.. Uskossaan ihminen on aina oikeassa, mutta realiteetit tahtovat vain helposti unohtua..

Hyvää joulua vain kaikille ja toivotaan joukolla Suomeen lämpimiä, jos en sanoisi hikisiä talvia ja vähän energiaa tarvitsevia tehtaita.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://scotlandagainstspin.org/2013/12/france-wind...
"The preliminary estimates of the FED indicate that this overcharging concerning wind power alone could be as much billons of Euros i.e. hundreds of Euros for an average French household.

The FED once again declares those wind turbines, sheltering under the umbrella of ecology, are not profitable and represent an endless multibillion euro black hole for French taxpayers. They only survive thanks to the illegal charges on the bills of consumers."

Kun olen yhdistänyt asioita ja toisaalta kuunnellut myöskin juttuja esim. Pori Energian kannattavuudesta ja että kannattavuus tulisi nimenomaan tuulivoimasta? Tuulivoimasähköä kun myydään Porin Energiayhtiön myymänä eri puolille Suomea, aina Jyväskylää myöten, hyvä, hyvä. Mutta onko kaikki se ekosähkö, mikä on myyty ja laskutettu mennyt oikein kaikkien taiteiden sääntöjen mukaan kirjoihin ja kansiin? Ranskassa ainakin on osattu väärinkäyttää syöttötariffijärjestelmää ekosähkön laskutuksen yhteydessä jo vuodesta 2001 lähtien! Voisiko jopa kysyä, että onko sama järjestelmä täällä jo käytössä, veronmaksajien rahoista kun on kysymys?

Jouko Koskinen

TS:
"Nyt suunnitelluilla ydinvoimaloilla emme tule tuottamaan energiaa yli oman tarpeemme kuin korkeintaan kesäaikaan. Silloinkin ostajia löytyy niin pohjoismaista kuin Keski-Euroopastakin Venäjän lisäksi. Mitä enemmän ostajia löytyy, sen parempi hinta ja sitä enemmän rahaa suomalaisille."

Kasvishuoneilmiön markkinointi sopii huonosti ydifobian seuraksi talven lisäksi myös kesäisen jäähdytys/ilmastoinin sähkönkäyttäjille. Johdonmukaisuus ei kuulu hassimafian arsenaaliin.

Kari Ahveninen

Vihreidenhän pitäisi intopiukeena kannattaa ydinvoimaa, se jos mikä on puhtaalla luonnontuotteella tuotettua energiaa... maasta kaivettu oikein. Ja se tuottaa puhdasta energiaa, ja ainoa ongelma jota ei ole ratkaistu järkevästi on tuon käytetyn ydinmateriaalin loppusijoitus.
Mutta siihenkin olisi olemassa yksinkertainen ja tehokas ratkaisu, jos vain poliittista halua siihen löytyy:
1. Kun uraani kaivetaan maasta, niin se louhitaan miljoonien kivitonnien kanssa maasta (huomaa työllistävä vaikutus) ja rikastetaan myöhemmässä vaiheessa polttoainesauvoiksi.
2. Käytetyt polttoainesauvat murskataan takaisin alkutekijöihinsä, ja haudataan takaisin sinne mistä on kaivettukin miljoonien kivitonnien kanssa (huomaa työllistävä vaikutus)
3. Pelkoa käytetyn polttoaineen joutumisesta harhateille (kuten terroristeille yms. vastaaville tahoille) ei ole, kyllä se huomataan jos joku alkaa kaivelemaan noita miljoonia kivitonneja kaivaakseen käytetyn materiaalin takaisin.

Jos kerran tuo uraani on ollut maaperässä ja säteillyt siellä jo valmiiksi vuosimiljoonia, niin miksi sen esiinkaivaminen ja hyötykäyttö olisi kauhea katastrofi? Miksi kukaan viherpiipertäjä ei vastusta tuota maassa olevaa uraania ja vaadi sen poistamista?
Jos kerran tuon radioaktiivisen materiaalin säteily maassa ollessaan ennen esille kaivamista ei ole katastrofi, niin miten se voisi olla sitä uudelleen hautaamisensa jälkeen?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tietysti käytetyn ydinpolttoaineen säteily on huomattavasti vaarallisempaa kuin maaperän uraanin. Ei sitä tuosta noin vain kannnata pohjavesiä haudata pilaamaan ilman asianmukaisia toimia. Toki Suomessa loppusijoitus on jo ratkaistu ja rahaa sitä varten kerätään koko ydinvoimalan toiminnan ajan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Koska täynnä ruokaa, niin laiskottaa ja sitatoin suoraan wikiä:

" Kaikkiaan yli 95 % käytetystä polttoaineesta on mahdollista palauttaa polttoainekiertoon jälleenkäsittelyllä, mikä tekee ydinpolttoainekierrosta suurimmaksi osaksi suljetun ja kutistaa entisestään käytetyn polttoaineen loppusijoitustarvetta."

Loppusijoitetun polttonaineen määrä jää siis laskennallisesti vähemmän radioktiiviseksi kuin alkuperäinen luonnonesiintymä.

lisää: http://fi.wikipedia.org/wiki/MOX

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #11

En kyllä kuollaksenikaan keksinyt, että miten olet päätynyt johtopäätökseen, jonka mukaan pari kertaa reaktorissa pyöräytetty plutonium säteilisi vähemmän kuin luonnonuraani.
¨
Ymmärtääkseni uusiokäytetty ydinpolttoaine on entistäkin radioaktiivisempaa, koska plutoniumin määrä jätteen kokonaismassasta on isompi kuin yhden kerran reaktorissa käyneen jätteen plutoniumpitoisuus.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimaloita asutuksien lähelle rakennusluvat myöntäneillä virkamiehillä pitää olla hylkeennahkainen omatunto jos vähääkään ymmärsivät mitä tekivät. (Porissa Peittoonkorpi asunnosta n.500m rakennettu 4,5MW voimala ja Luvialla 750m etäisyydelle kaavoitettu myös) Tämä ihmisten altistaminen sille nopeasti vaihtelevan äänen jaksollisuuden ja matalataajuiselle (pientaajuinen) eli "basso" melulle on jo rikollista. Sitä on kuvattu 3 kilometrinkin päästä vielä niinkuin "suihkukone joka ei koskaan lähde lentoon" tai "päättymätön junan ohikulku". Tälläiset tuntemukset on ollut pienemmillä n.2MW.n voimaloilla. Kun ääni lähtee tehokkaamasta turbiinista ja ylempää se kuuluu ja tuntuu jo kolme kertaa kauempana. Kuinka voimme sallia että tälläisiä väkisin pystytetään kotipiiriämme pilaamaan.
Jouluaika kuluttaa muistutuksien jättöaikaa kun ihmiset yrittävät rauhoittua joulunviettoon. Tammikuun alussa jos ei ole muistuksia tullut Luviankin S-ryhmän tuulivoimaprojekti saa rakennusluvan jolla tuhotaan kaikki aikaisemmin suojelun alla olevat asuinalueet. Tämä uhka päällä ei oikein enää vahvista uskoa oikeudenmukaiseen virkamiestyöhön. Ei auta veisuut Jeesus siunaa ja varjele meitä, pois on lähdettävä niinkuin kaavanlaatija kehoitti: "lähd Ranskaan sitte" (v.2004 heillä oli 5km suojarajana)

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Tere: "Kirjoitushetkellä Suomessa kulutetaan 9 824 MW:n tehontuotannon edestä energiaa. Tästä tarpeesta 4 MW tuotetaan tuulivoimalla."

Turun Sanomista nappasin sirpaletietona, että lokakuun lopussa Suomessa oli toiminanssa 192 tuulivoimalaa, joiden yhteinen teho on 266 MW. Tuo tuotettu neljä megawattia vaikuttaa aika vähäiseltä rajkennettuun tehoon verrattuna. Varsinkin kun tuuliolosuhteiden pitäisi olla juuri nyt mitä parhaimmat, tuulee tarpeeksi mutta ei liikaa.

Kiinnostaisi myös tietää, että kuinka paljon energiayhtiöt ovat tehneet kuluttajaasiakkaiden kanssa tuulivoiman myyntiin perustuvia sopimuksia. Varmaan enemmän kuin tuo 4 MW. Jos sinne syötetään jotain muuta eähköenergia, niin mielestäni ollaan jo aika lähellä petosta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Tyhjentävästi en osaa mietintääsi vastata. En kuitenkaan osaa epäillä Fingridin ilmoittamia lukuja.

Kysymyksesi tuulienergian myynnistä on mielenkiintoinen. Pitääkin ottaa selvää, onko tuulivoiman tuottajalla velvollisuutta itse asiassa pyörittää myllyjä myymänsä energian eteen vai voivatko he esimerkiksi ostaa tarvittavan sähköenergian Nordpoolista ja kerätä vain tariffimaksut välistä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Porin suunnalta ehkä kannattaisi aloittaa tutkimukset, väitetään, että useat Reposaaren voimaloista seisovat tai pyörivät hitaasti kun eihän niitä voi kovin kauaa paikallaankaan seisottaa, muuten alkavat akselit vääntyillä. Pelkät tilintarkastustaidot eivät tietenkään riitä, vaaditaan myös käytännön teknistä osaamista, jotta asioista pääsisi jyvälle, Pori Energia Oy on vielä ylpeillen selitellyt tuloksentekoaan hyvillä muuntajilla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset