Teren totuudenmukaiset ja ehdottoman oikeat mielipiteet Asioita asioiden nimillä

Kiljunen ryöstettiin - Karmaa, ironiaa vai molempia?

  • Kiljunen ryöstettiin - Karmaa, ironiaa vai molempia?
  • Kiljunen ryöstettiin - Karmaa, ironiaa vai molempia?

SDP:n entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen on omien sanojensa mukaan ryöstetty Helsingin satamassa. Kyseessä oli kuulemma ”laillistetty ryöstö”. Kiljunen joutui Aasiasta itselleen lähettämää tavaraa Helsingin satamasta hakiessaan maksamaan kuljettamiseen, ahtaamiseen ja merenkulun kansallisiin sekä kansainvälisiin sopimuksiin liittyviä maksuja.  Voi toki olla, että maksut oli vedetty hihasta eikä niiden perimiselle ollutkaan moraalista oikeutusta. Ironian merkitys korostuu entisestään, jos totuus löytyykin jälkimmäisestä vaihtoehdosta.

En aio lähteä sen isommin kartoittamaan niitä lukuisia demareiden, ja sitä myötä Kiljusenkin, suomalaisille äänestämiä maksuja ja veroja Kiljusen edustajakausina vuosien 1995-2011 välillä. Nopeasti Kiljusen US:n blogaushistorian otsikot läpi kahlaamalla löytyy mm. hänen puolustuspuheensa kehitysmäärärahojen nostamisen puolesta sekä rahoitusmarkkinaveron asettamisen puolesta.

SDP on perinteisesti ajanut Suomeen kovaa veroprogressiota ja ollut luomassa verotusjärjestelmää, jossa mm. autoja kohdellaan luksustuotteina ja verotetaan raskaalla kädellä. Ajatuksen kantava logiikka on ollut se, että koska vain rikkailla on varaa luksustuotteisiin, tulee niitä myös verottaa reilummin, jotta valtion käyttöön saadaan mahdollisimman paljon rahaa. Rahat on sitten jaettu kulloinkin hallituksessa olevien puolueiden omille etujärjestöille ja niillä on palkattu puoluetovereita vahvistamaan omaa sisäpiiriä julkishallinnon virastoissa ja kabineteissa. Rahoilla on myös pyritty ostamaan itselle kansan hyväksyntä seuraaviin vaaleihin mennessä, laskun loppusummasta viis.

SDP ja Kiljunen ovat olleet julistamassa solidaarisuutta kehitysmaille ja kehittyville maille mm. rakentamalla protektionistista verotus- ja tullausjärjestelmää, joilla estetään ulkomaisten tuottajien tunkeutumista kotimarkkinoille. Samaa periaatetta on ajettu jakamalla tuotanto- ja yritystukia mm. kotimaisen ruoantuotannon ja teollisuuden kannattavuuden parantamiseksi, jotta ulkomaiset tuotteet eivät pärjäisi sisämarkkinoillamme.

Nyt joku burmalainen kauppias on myynyt palan maansa kulttuurihistoriaa Kimmo Kiljuselle, joka ei pitänyt esineestä maksamaansa hintaa kovinkaan kummoisena. Tämän luksustuotteen kuljetuskustannukset nousivatkin Kiljusen mielestä kohtuuttomuuksiin. Hän luettelee saamansa laskun sisällön ja toteaa, että Aloin hermostua listaan, jonka edessä olin toivottoman avuton. Minulla ei ollut pienintäkään edellytystä arvioida sen perusteita, puhumattakaan hintojen tasosta. Olin kädet pystyssä. Firma laskutti mitä halusi ja hinnat otettiin hatusta”.

Näetkö jo ironian, jota Kiljunen ei näe? Minäpä selitän: Minä teen töitä elättääkseni itseni ja perheeni. Työlläni tuotan lisäarvoa työnantajalleni, joka tilittää keskimäärin 50-60 % tuottamani työn lisäarvosta valtiolle ennen kuin saan edes palkkakuittia käteeni. Bruttotuloistani liukenee n. 30 % Kiljusenkin äänestämiin veroihin, ennen kuin näen rahaa tililläni. Jos ostan perheelleni kodin, vie valtio välistä sellaisen maksun kuin varainsiirtovero. Kun ostan ruokaa, viedään välistä arvonlisävero. Kun ostan työni edellyttämän kulkuneuvon käyttööni, viedään välistä autovero, arvonlisävero ja tulli.

Työnteolla itselleni ja työnantajalleni luomasta lisäarvosta realisoidaan valtion käyttöön karkeasti arvioiden 70-80 % ennen kuin pääsen nauttimaan työni hedelmistä. Näillä veroilla kustannetaan kaikkea mielenkiintoista, mm. tuki työnantajille, energiaverotuki, maaseutuelinkeinon korkotuki, sanomalehdistön tuki, maahanmuuttajan erityistuki ja lukemattomia muita.

”En sentään joutunut pulittamaan Wacolle rahdin säilytysmaksua, ovenavausmaksua enkä ilman raikastusmaksua. Miestenhuoneeseenkin pääsin ilmaiseksi”, Kiljunen myhäilee sarkastisesti, edelleen huomaamatta ironiaa. Hän ei kuitenkaan muista, että hänenkin puoluetovereidensa poliittiset virkanimitykset, puoluekirjabyrokraattien edustusasunnot, autot ja ties mitkä muut WC-maksuihin minun mielessäni rinnastuvat kulut maksatetaan veronmaksajilla. Eikä meiltä kysytä lupaa eikä meille perustella oikeutusta.

Veronmaksaja on tämän loputtoman listan edessä toivottoman avuton. Meillä ei ole pienintäkään edellytystä arvioida näiden tuhansien eri julkishallinnon kulujen perusteita, puhumattakaan niiden tasosta. Veronmaksaja on kädet pystyssä valtion edessä. Se laskuttaa mitä haluaa ja hinnat otetaan hatusta. Kuulostaako tutulta, Kimmo Kiljunen?

”Jos vain on muita mahdollisuuksia, en koskaan enää turvaudu merikuljetukseen. Näin vältän Helsingin sataman huolintaliikkeen mielivallan”, Kiljunen vannoo.  Mitenköhän suomalaiset voisivat välttää valtion mielivallan? Onnekseen Kiljunen toimi yksityisen yrityksen, ei valtion, kanssa. Vain toinen näistä pystyy takavarikoimaan meiltä omaisuutta vankeusrangaistuksen uhalla. Arvaatko kumpi?

Kuin pisteeksi i:n päälle Kiljunen valittaa, kun joutui maksamaan hankinnastaan ALV:n ja huudahtaa: ”Se tästä vielä puuttui!”. Ilmeisesti norsunluutornin portaat on nyt kuljettu loppuun ja Kiljunen seisoo tukevasti maan pinnalla meidän muiden kuolevaisten kanssa. Hänen silmänsä eivät vain näytä vielä tottuneen pimeyteen.

En ole normaalisti vahingoniloinen ihminen, enkä toivo kanssaihmisilleni pahaa. En voi kuitenkaan olla tuntematta lämpöä holhouksen ja riistoverotuksen kovettamassa sydämessäni, kun veroja kansalaisille määrännyt ja valtion menonlisäyksiä aktiivisesti kannattanut henkilö joutuu maistamaan omaa lääkettään. Harmi, ettei hän näytä oppineen kokemuksestaan mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

On muuten harvoin niin lämmin tunne sydämessä kuin Kiljusen kolumnin luettua, vaikken kateellinen tai vahingoniloinen ihminen olekaan. Hauskaa että ihminen voi olla noin sokea omalle ideologialleen...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei nämä Kiljusen kaltaiset demarit opi koskaan mitään.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Jep jep, yhtään esimerkkiä 1995-2011 demarien säätämistä uusista veroista ei ole, koska niitä ei ole. Yhtään uutta veromuotoa ei ole luotu, joitakin on poistettu, joitain kevennetty ja joidenkin perimisperusteita uudistettu. Kokonaisveroaste on ollut jatkuvasti laskeva.

SDP on myös kannattanut jatkuvasti ja johdonmukaisesti mahdollisimman pitkälti verotuksen keskittämistä valtion progressiiviseen tuloveroon, koska se yksinkertaistaa ja selkeyttää verotusta kansalaisen kannalta ja kohtelee kaikkia tuloja samalla tavalla.

Isoimmat noista elinkeinotuista oli vielä kepun ja kokoomuksen aloitteesta tehtyjä. Lehdistötuki on mielestäni vapaan tiedonvälityksen takiakin jo perusteltu.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

On tietysti väärin puhua demarien säätämistä uusista veroista, koska yksikään puolue ei yksin pysty veronkorotuksista päättämään. Koska olen lomalla ja laiskottaa, en jaksa ruveta perkaamaan vuosien 1995-2011 verolainsäädäntöä. Niissä puitteissa puolestani voidaan todeta, että "demarien säätämiä uusia veroja ei ole" vuosien 1995-2011 välillä lakiin kirjattu.

Kai ymmärrät kuitenkin, että kokonaisveroasteen muuttuminen ei tarkoita sitä, etteikö joitain veroja olisi korotettu? Pitää myös muistaa, että kokonaisveroaste ei kerro koko totuutta verotuksesta.

http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2011/03/tieto...

Tuolta voit vilkaista vaikka sivujen 4 ja 26 sisällön. Kokonaisveroasteeseen ei lasketa tiettyjä valtion kulurakenteen elementtejä eikä se ole myöskään yksiselitteisesti laskenut, vaikka trendi seurantajaksolla onkin laskeva. Kokonaisveroaste on noussut myös demareiden johtamien hallitusten kausilla.

Toisekseen julkisen sektorin kulutus BKT:sta on jatkuvasti kasvanut, joten jollain keinolla entistä isompi osa käytettävissä olevista varoista on myös Kiljusen kausien aikana sosialisoitu julkishallinnon käyttöön.

Käy vaikka oman puolueesi nettisivuilla lukemassa siitä "oikeudenmukaisesta" tulonjaosta ja muusta höpönlöpöstä. Kun vielä lisätään yhtälöön Kiljusen valtion budjettiin vaatimat menonlisäykset, niin katson edelleenkin kritiikkini olevan perusteltua.

Kepu ja Kokoomus ovat aivan samanlaisia sosialisteja kuin demaritkin. Kyse ei ole minkään puolueen nostamisesta yli toisen, vaan Kiljunen nyt sattuu olemaan demari ja Kiljusen tekstiin vastasin.

Puolueaktiivien mielestä mikä tahansa puoluetoimistolta tuleva aloite verotuksen suhteen on perusteltu, koska vahvistusvinouma.

Kysy itseltäsi: Onko vuosien 1995-2011 valtion verotus ollut optimaalista ja täydellisen oikeudenmukaista? Jos on, niin asia selvä. Jos ei, niin onko Kimmo Kiljusellakin oma vastuunsa asiasta?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Varmasti Kiljusella, kuten kaikilla muillakin poliitikoilla, ja heidän lisäkseen myös virkamiehillä ja asiantuntijoilla on vastattavaa siitä, miten epäjohdonmukaisesti tai muuten säädöksiä jne on laadittu. Kansainvälistä merikauppaa ja huolintaa koskevat säädökset eivät kuitenkaan ole mitenkään merkittäviltä osin suomalaisten syytä, joten rinnastuminen tähän on hivenen kyseenalainen.

EVA:n rapsa on ihan kohtuullinen opus, olen sen kyllä lukenut. Huolimatta hivenen tarkoitushakuisesti valituista aikaväleistä, tuosta näkee kaksi kulurakenteen nousevaa trendiä: terveysmenot ja tulonsiirrot. Kummallekaan ei voida tehdä mitään, jos halutaan noudattaa lakia. Terveysmenojen kasvu johtuu väestön ikääntymisestä ja sitä kautta sairastavuudesta. Sairaat on lain mukaan hoidettava.

Tulonsiirtojen lisääntyminen taas johtuu pysyvästi korkealle tasolle jämähtäneestä työttömyydestä, joka on tuoreimman finanssikriisin takia jälleen räjähtänyt käsiin. Myöskään työmarkkina- ja toimeentulotukia ei voida olla maksamatta. Näitä tulonsiirtoja sanotaan myös automaattisiksi vakauttajiksi. Loppu julkisen sektorin bkt-osuuden kasvusta selittyykin sitten sillä ettei yksityinen sektori saa vientiä vetämään.

Antti Kaihovaara on vastannut EVA:lle ihan hyvin impulssissaan. ( http://sorsafoundation.fi/2013/12/17/onko-hyvinvoi... ) Pikku huomiona sanottakoon a) säätiön rahoitus tulee OKM:ltä ja b) Kaihovaara ei kuulu puolueeseen, edellinen työpaikka on TP S. Niinistön kanslia.

Ei mikään yhteiskunta, jossa on toimiva monipuoluejärjestelmä ja koalitiohallitukset varmaan ole kenenkään mielestä täysin optimaalinen ja täydellinen ihanneyhteiskunta. Sellaisia ovat vain diktatuurit ja nekin vain diktaattorin itsensä ja mahdollisesti tämän lähipiirin mielestä. Minusta nykyverotuksen isoin ongelma on se, että työllä ansaittu tulo on progressiivisesti verotettua kun sijoittamalla ja ansiottomaan arvonnousuun perustuen saatu pääomatulo on näennäisen progressiivinen ja käytännössä tasavero. Lisäksi valtionveron alennukset ovat nostaneet kunnallisverotusta, joka sekin on tasavero. Verot maksukyvyn mukaan.

Vai onko sinusta oikein ja kyseisten henkilöiden uutteruuteen tai lahjakkuuteen perustuvaa, että prosentti väestöstä hallitsee yli puolta kaikesta varallisuudesta?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #10

Minusta rinnastus oli sinänsä perusteltu. Kiljunen vaipui epätoivoon tilanteessa, jossa tiesi ettei pysty vaikuttamaan siihen, kuinka paljon häneltä viedään rahaa ennen kuin hän saa haluamansa tuotteen itselleen. Me yksityisen sektorin työntekijät elämme siinä todellisuudessa joka päivä. Hänelle näytti myös tulevan yllätyksenä arvonlisäveron maksaminen maahan tuomastaan tuotteesta, ja hän myös koki moisen epäoikeudenmukaisena. Tervetuloa kerhoon vain.

Vetoaminen lakiin on kehäpäätelmä. Laki on muutettavissa oleva asia. Samoin tulonsiirrot ovat poliittinen päätös. Molemmille voidaan tehdä jotain, jos vain halutaan. Vetoaminen vanhuksiin ja sairaisiin on ikivanha populistinen keino, joka antaa olettaa sosiaali- ja terveyssektorimme toimivan tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. On sanomattakin selvää, että tulosvastuuton julkinen sektori ei toimi optimaalisesti. Voidaan myös pitää perusteltuna ajatuksena, että jokainen ikäluokka kustantaa oman hoitonsa. Vinoutunut verotusajattelu on johtanut Suomen tilanteeseen, jossa tämän päivän vanhukset syövät meidän pienempien työikäisten ikäluokkien tulot ja elävät samalla tulevien sukupolvien piikkiin velaksi.

Finanssikriisi on toki ongelma, mutta vielä isompi ongelma on kotimainen työmarkkinoiden sääntely. Pienituloinen ei voi parantaa omaa tulotasoaan ilman, että valtio rokottaa kohtuuttomasti. Pienin syyllinen tähän ei ole SDP, joka juhlapuheissaan ajaa pienituloisten etuja, mutta toteuttamassaan politiikassa estää ihmisiä työllistymästä.

En suoraan sanottuna jaksa lukea monikymmensivuista analyysiä selkeästi esitetyistä taulukoista. Jos sinulla on jokin erityinen kohta tai pointti, jonka perusteella julkisen sektorin kasvamisesta, kansalaisten vapauksien rajoittamisesta ja yksityisomaisuuden kasvavasta sosialisoinnista ei pitäisi olla huolissaan, olen pelkkänä korvana. Uskotko sinäkin niihin ylioptimistisiin ennustuksiin talouden kasvusta?

Minusta nykyverotuksen isoin ongelma on se, että se on aivan liian tiukkaa aivan kaikilla osa-alueilla ja se kohdistetaan väärin. Demareidenkin länkytykset rikkaiden verotuksen kiristämisestä ovat lähinnä juhlapuheita. Julkisen sektorin Baabelin tornia muurataan yksityisen sektorin työntekijöiden hiellä, verellä ja kyyneleillä. Rikkailla ei ole hätää, pienituloiset ja julkisen sektorin työntekijät ovat saamapuolella.

Liittyykö loppukaneettisi, tai oikeastaan mikään muukaan tekstissäsi, case-Kiljuseen?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen
Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Demareilla ei ole sielua, joten tekstisi tuskin saa muutosta aikaseksi.

Muuten todella hyvä teksti.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Insinööri on hyvä ja rakentaa ikiliikkujan, jolla vältetään verot kokonaan. Se olisi diplomi-insinöörin paperit vähintään niillä ansioilla. Oulusta näkyy löytyvän tuota libertarismin kannatuspohjaa niin paljon, että sitä valuu pääkaupunkiseudulle ihan urakalla.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Johan se olkiukko pölähti komeasti. En ole missään vaatinut verotuksesta luopumista. DI:n paperit minulla jo ovat, eikä niitä ansaita ainakaan netissä argumentaatiovirheitä rustaamalla.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Vautsi! Ihan olkiukkoko pöllähti ilmoille? Mahtava heitto blogislangilla... Jos kerran kommenttiesi perusteella kokonaisveroasteen aleneminen on mitätön saavutus, niin eihän siinä ole vaihtoehtona kuin verot pois ja kaikki käyttävät palveluita maksukykynsä mukaan. Juppimainen libertarismi ei tätä maata pelasta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti Vastaus kommenttiin #13

Ei kyse ole blogislangista, vaan ihan tavallisesta argumentaatiovirheeseen liitettävästä vertauskuvasta.

En ottanut kantaa siihen, millainen saavutus kokonaisveroasteen aleneminen on. Mainitsin vain, että väitteeni Kiljusen osallistumisesta myös veronkorotuksiin on kiistämätön vaikka kokonaisveroasteen trendi onkin alaspäin. Muistutin myös, että kokonaisveroaste ei ole mikään autuaaksi tekevä mittari, koska se ei ota huomioon kaikkia kansalaisilta kerättyjä maksuja.

Julkisen sektorin kulutus taas on kasvanut, myös verrattuna bruttokansantuotteeseen. Ongelma, eli massiivinen verotus ja ylisuuri tehoton julkinen sektori, ei poistu rakentelemalla olkiukkoja. Asiasta voidaan käydä myös asiallinen keskustelu, jos sellaiseen on intoa.

Minun ei tarvitse olla libertaari kritisoidakseni julkisen sektorin tolkutonta tuhlailua, julkisen sektorin velaksi elämistä, kansanedustajien ja byrokraattien moraalittomuutta ja muita pöhöttyneen hyvinvointivaltion ongelmia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Loistava kirjoitus! Ei lisättävää.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen töppäsi kirjoituksellaan ja raskaasti. Sen sisältö laittoi epäilemään vanhaa sanontaa: "Kimmo Kiljunen on eduskunnan vanhin ihmelapsi".

Hänen kirjoituksensa kertoi, että Kiljusen käsitys todellisuudesta on enemmän kuin harhainen. Tämä saattoi olla hänen avauksensa meppivaaleihin, mutta voiko joku epäonnistua vielä surkeammin? Eipä taida.

Kimmo Kiljunen osoitti olevansa eliitin jäsen ja aivan irti siitä käytännöstä, missä me muut elämme.

Jouni Hölttä

Minua ryöstetään kaikenaikaa. Kiitos siitä tälle "lentäähä-linnutkin-Kiljuselle" ja sen tovereille.

Ari Lotvonen

Kyllä siinä maksussa oli veroa veron päälle.

Työntekijä ei saanut kun 1c palkaksi.

(Oli varmaan ensimmäinen kerta, kun Kiljunen joutui itse maksamaan eikä veronmaksajat).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset